30.3.2023
Myyjä: “Kyllä tästä pitää saada miljoona”
Ostaja: “Miksi?”
Myyjä: “Koska olen tehnyt tätä 20 vuotta ja kalusto maksoi uutena 700 000 euroa”
Väitämme, että yllä kuvatun laisia keskusteluja käydään Suomessa paljon. Myyntihintaa perustellaan tunteella ja yritykseen jo uponneilla kuluilla. Pitäähän omasta pitkästä yrittäjätaipaleesta jäädä korvaus. Mutta voihan yrityksellä olla 500 000 euron arvosta kalustoa ja olla samalla tappiollinen. Voiko yrityksen hinta olla silloin yli 500 000 euroa. Kyllä ja ei, riippuu tilanteesta.
Yrityksen arvonmääritys tulee yleensä kyseeseen, kun halutaan luopua yrityksestä tai ostaa yritys. Koska pienillä yrityksillä ei ole mitään yleistä markkinapaikkaa on arvonmääritys tehtävä itse tai antaa se ammattilaisten käsiin. Yrityksen arvonmääritys kertoo ostajalle ja myyjälle: mitä tulee tapahtua, että hinta x on perusteltu. Summa summarun ulkopuolisen tekemä arvio yrityksen käyvästä arvosta on eräänlainen varmistus omille ajatuksille ja arvioille tai se saattaa olla ikäväkin herätys todellisuuteen. Kun teetät arvonmäärityksen saat perustellun näkemyksen käypään hintaa ja ostajana vältyt maksamasta liikaa ja myyjänä voit varmistua siitä että saat reilun korvauksen tai mikä yleisempää et pyydä yrityksestäsi liikaa, joilloin kauppoja ei yleensä käydä.
Väitämme että yrittäjä voi menestyä olematta rahoitusalan ammattilainen. Aivan kuten rahoitusalan ammattilaisesta ei välttämättä saa hyvää yrittäjää. Siksi kannattaa harkita arvonmääritystä olit sitten ostamassa tai myymässä.
Ilari Iso-Mustajärvi